Tradycyjne pierniki – jak je wykonać?

pierniczki

Pierniki to jeden z tych przysmaków, który zdecydowanie powinien pojawić się na Święta Bożego Narodzenia w naszym domu. Jaki jest jednak idealny przepis na pierniczki? W tej kwestii mamy całkiem spore pole możliwości. Ciężko jest bowiem wybrać ten jeden przepis, który faktycznie będzie tym najlepszym.

Podstawowe składniki potrzebne do pierniczków

To, co łączy wszystkie przepisy na pierniczki, to przyprawy korzenne. Pod żadnym pozorem nie może ich zabraknąć, niezależnie od tego, z jakiego przepisu korzystamy. Kolejnym składnikiem, który także właściwy jest dla ciasta na pierniczki, jest z całą pewnością miód. Oczywiście konieczne jest też dodanie mąki jak również – jajek. Warto jednak zaznaczyć, że niektóre przepisy na pierniczki zawierają taki składnik jakim jest np. kakao. Oczywiście możemy spokojnie pominąć ten składnik, szczególnie, jeśli zależy nam na tych tradycyjnych pierniczkach.

Czas potrzebny na wykonanie pierniczków

Kiedy przystępujemy do wykonywania pierniczków, musimy też liczyć się z tym, że aby zacząć je wykrawać, a następnie piec, ciasto musi swoje „odleżeć”, najlepiej w zamrażalniku. Dzięki temu, lepiej nasiąknie one aromatem przypraw i miodu, a nasze pierniczki będą jeszcze smaczniejsze. Stąd też, przyjmuje się, że czas, który będzie odpowiedni na przystąpienie do wykonywania pierniczków, to początek listopada. Ciasto powinno bowiem leżakować około 4 tygodni, aby rzeczywiście odpowiednio przesiąknęło aromatem przypraw i miodu.

Pamiętajmy też o tym, że pierniczki najlepiej jest wypiekać na kilka dni przed Świętami. Wtedy są one najsmaczniejsze!

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *