Kuchnia średniowieczna

sernik z kaszy jaglanej

W średniowieczu ludzie jedli słodkości. Oczywista oczywistość. Ale na pytanie co jedli już niewiele osób potrafi odpowiedzieć. Wyobraźmy sobie, że nie mamy do dyspozycji tak popularnych obecnie składników jak wanilia, gałka muszkatołowa, cynamon. Nie to, że tych składników nie znano. Były znane, jednak były bardzo drogie, przyprawy sprowadzano z daleka, co przekładało się na ich cenę.

Rodzynki, orzechy, migdały, inne bakalie, cukier, proszek do pieczenie to składniki, które obecnie znajdują się niemal w każdym przepisie, w średniowieczu były trudno dostępne. Jak więc wyglądały średniowieczne przepisy na ciasta? Podstawą była duża ilość jajek, głównie białek, które ubite na sztywną pianę pozwalały ciastu urosnąć do odpowiedniej wysokości. zamiast cukru używano miodu, o którym obecnie niestety wiele osób zapomina a jest on genialnym składnikiem pochodzenia naturalnego. Najpopularniejszym ciastem były podpłomyki. Przepis na nie jest banalnie prosty. Bierzemy mąkę, wodę mieszamy na gęsta masę i pieczemy na blasze przy ognisku. Do podpłomyków można dodać wszystko, zaczynając od miodu, poprzez owoce, wino, piwo kończąc na warzywach. Innym bardzo popularnym ciastem były placki – do mąki dodawano miód, jajka, owoce rosnące w sadzie przy domu.

Te składniki mieszano, formowano płaskie placki, które miały bardzo długi termin przydatności do spożycia. Z innych dostępnych słodkości były suszone owoce, miody podawane w formie pitnej, czyli zaprawione drożdżami, które przeprowadzały fermentację alkoholową. Zatem, wniosek prosty. Nasi przodkowie też lubili słodycze, jednak miały one inny smak niż znany nam dzisiaj.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *